Nieuws

Het beste CMS voor beginners

Geplaatst op 09 april 2013

Het is een vraag die regelmatig wordt gesteld: wat is het beste CMS voor beginners? In dit artikel staan een aantal tips en voorwaarden waaraan een content management systeem voor beginners aan zou moeten voldoen.

Het is een vraag die regelmatig wordt gesteld: wat is het beste CMS voor beginners? In dit artikel staan een aantal tips en voorwaarden waaraan een content management systeem voor beginners aan zou moeten voldoen. 

Een beginnende websitebeheerder wil zich natuurlijk niet druk maken over HTML-code en ingewikkelde structuren en modules. Een CMS moet vooral gebruiksvriendelijk zijn, met een intuïtieve interface en de juiste ondersteuning wanneer dat nodig is.

Doel van de website: persoonlijke blog of zakelijk product?

Wat het beste CMS is waarmee een beginner de content van een website kan wijzigen, is afhankelijk van het doel van de website. Wordt het een blog? Is de weergave van foto's en afbeeldingen van groot belang? Moeten er producten worden verkocht of aangeprijsd via de website? Door deze verschillen is het lastig om een concreet antwoord te geven op de vraag.

Voorwaarden voor een CMS voor beginners

Volgens een artikel op CMSCritic zijn er zes voorwaarden waaraan een CMS voor beginners op zijn minst moeten voldoen:

  1. Lage kosten - Vooral als de website slechts hobbymatig is, wil je niet vastzitten aan hoge opstartkosten of hoge hosting- of licentiekosten
  2. Makkelijk op te starten - het opzetten van een nieuwe website moet binnen enkele stappen te doen zijn (of het moet worden gedaan door een bedrijf)
  3. Makkelijk vorm te geven - als een beginnende webbeheerder geen verstand heeft van design, moet een CMS hiervoor een oplossing bieden (bijv. mooie templates)
  4. Snelle leercurve - hoe ziet de gebruikersinterface eruit? Als de interface erg complex is, kun je beter kiezen voor een CMS met een overzichtelijke, intuïtieve interface.
  5. Hulp - Als je vastloop bij het vullen of aanpassen van een website, is het belangrijk dat je ergens terecht kunt voor ondersteuning.
  6. Schaalbaar  - als er in de toekomst extra functionaliteiten gewenst zijn, of de website moet worden uitgebreid, is het belangrijk dat het CMS hiervoor geschikt is. Een CMS dat modulair is opgebouwd, kan vaak makkelijk worden uitgebreid met modules of plug-ins.

Voorbeelden

Hieronder staan twee voorbeelden van systemen die geschikt zouden zijn voor beginners. Het is verstandig om vooraf te bedenken of je de website en bijbehorende database helemaal zelf wilt inrichten met een open-source systeem, of dat je dit liever door een webdesignbureau laat doen.

Wordpress: open-source CMS

Wordpress is gratis (open-source), gebruiksvriendelijk en schaalbaar. Toch vereist het opstarten van een Wordpress-website kennis van databases en webtechnieken. Er zijn veel templates beschikbaar, zowel gratis al betaald. Het systeem moet wel regelmatig worden bijgewerkt: onderhoud is nodig om de website veilig te houden.

MySpott: professioneel CMS

Wil je de content van je website graag zelf beheren, zonder je druk te maken over de opbouw en het design van de website? Kies dan voor een voordelig en gebruiksvriendelijk CMS. MySpott is een voordelige variant van een professioneel content management systeem voor de zakelijke markt. De website wordt helemaal netjes voor je klaargezet en ingericht, met een modern design naar keuze. Je hoeft je vervolgens alleen nog bezig met het plaatsen van de teksten en de foto's. 

Bronnen: CMScritic.com, Wordpress.org en MySpott.nl

Terug naar de vorige pagina